» Строительство »

Locust - një insekt i rrezikshëm - dëmtues


Pushtimi i një karkaleci të pangopur që nga kohërat e lashta konsiderohej një fatkeqësi e tmerrshme natyrore. Kur lëviz nga një vend në tjetrin, disa tufa formojnë retë e madhe të insekteve në qiell, zona e së cilës mund të arrijë mijëra kilometra katrorë dhe të numërojë disa miliardë individë. Dëmtuesi nën rrënjë gllabëron të gjithë vegjetacionin në rrugën e tij për t'u ndjekur, kështu që pas pushtimit të tij vetëm toka e zhveshur mbetet.

Karkalecat janë omnivore dhe ushqehen më aktivisht në mëngjesin e hershëm dhe mbrëmjen e vonë, duke ngrënë gjethe, lule, rrjedha të reja të fidaneve dhe frutave të bimëve. Gjatë ditës, një i rritur mund të mbulojë një distancë prej pesëdhjetë kilometrave (!), Gjë që e bën shumë të rrezikshme në akumulimin e një numri të madh të të afërmve.


Rigjallërimi masiv i karkalecave dhe formimi i një tufë të madhe dëmtuesve ndodhin përafërsisht një herë në dhjetë deri në pesëmbëdhjetë vjet. Gjatë kësaj periudhe, një tufë e madhe mund të mbulojë një distancë prej treqind e një mijë kilometra në ditë (nëse ka një erë të mirë) dhe në të njëjtën kohë zënë një sipërfaqe prej rreth dy mijë hektarë tokë.

Për herë të parë sulmi i kopeve të mëdha karkalece përmendet në analet e Rusisë të datës 1108. Si rezultat i kësaj pushtimi, filloi një uri e tmerrshme. Ata thonë se telashet nuk vijnë vetëm, dhe sulmi masiv i insekteve përsëritet në 1094, 1095.1103 dhe 1195.

Në vitin 1824, karkalecat u tmerruan në krahinat Kherson, Yekaterinoslav dhe Tauride.

Si pjesë e luftës kundër kësaj fatkeqësie të keq, Alexander Sergeevich Pushkin u dërgua në jug të Ukrainës, ndër zyrtarë të tjerë. Duke u kthyer më 28 maj nga një udhëtim pune, poeti ia dorëzoi zyrës një raport me përmbajtjen e mëposhtme:

karkalec

23 Maj - Fluturoi, fluturoi,

24 Maj - Dhe fshati,

25 maj - Sat, u ul,

26 Maj - Të gjithë hëngrën,

27 Maj - Edhe një herë fluturoi larg.

Sekretari i Kolegjit Alexander Pushkin.

Locust jashtëzakonisht i pangopur. Çdo ditë, një insekt i rritur ha sa më shumë ushqime bimore sa peshon vetë, kështu që në mënyrë të ditur se sulmi i karkalecave ishte ekzekutimi i tetë Egjiptian dhe një shenjë për Faraonin, kështu që ai më në fund e lejoi Moisiun të drejtojë popullin e Izraelit nga Egjipti ( Ex. 10:13 ).


Edhe tani, karkalecat, jo, jo, po, dhe manifestohet. Sidomos shpesh ndodh në kontinentin afrikan, i cili kontribuon në klimën e nxehtë.

Pushtimi i fundit i prekur i karkasave ndodhi në Kaukazin e Veriut (në vitin 2010 dhe 2015), dhe pushtimi i saj më i madh u regjistrua në vitin 1875 në Shtetet e Bashkuara, kur një tufë e madhe insektesh shkaktoi shkatërrim të jashtëzakonshëm në shtetin e Teksasit.

Në Ukrainë, kultivimi i karkasave në masë ende nuk është fiksuar, por nëse temperatura mesatare e ajrit vazhdon të rritet (dhe kjo tendencë është e dukshme), faktori i ngrohjes globale mund të shkaktojë shpërthime të një rritje të mprehtë të popullsisë së karkalecave në zonën tonë.

Karkalecat gjenden kudo, mirëpo përveç se është e vështirë të zbulohet në rajonet veriore të globit, pasi është një insekt i ngrohtë dhe në kushte natyrore, me fillimin e motit të ftohtë, numri i insekteve zvogëlohet ndjeshëm.

Kur fluturojnë, karkaleci bën një zhurmë të zhurmshme, kështu që kur një koloni e madhe e insekteve fluturon, tingujt e individëve individualë shkrihen, amplifikohen shumë herë dhe bëhen një ulërimë e tmerrshme që vjen nga larg, duke kujtuar zhurmën e bubullisë së verës.

Adult (imago)

Në total, familja e karkalecave ( lat. Acrididae ) ka rreth dhjetë mijë specie insektesh, por më të dëmshmet janë dy forma: aziatike dhe migratore ( lat. Locusta migratoria ).


Shfaqja e karkalecave është e pakuptueshme dhe i ngjan një karkalec të madh ose kriket, vetëm me nofullat më të fuqishme.

Trupi i një individi migrator të rritur mund të jetë deri në gjashtë centimetra në gjatësi dhe më i madhi mund të jetë mbi pesëmbëdhjetë (deri në njëzet) centimetra.

Krahët e një insekti të rritur janë të gjelbërta në njollat ​​ngjyrë kafe, ato të prapme janë transparente dhe kanë ngjyrë të gjelbër ose të verdhë.

Shfaqja e formës me krahë të një karkalec të fluturuar paraprihet nga një filly zakonshme e gjelbër - një i vetmuar, i cili mund të gjendet lehtësisht në një lëndinë të zakonshme me diell me lule të egra.

Një karkalec individësh jeton nga tetë muaj deri në dy vjet dhe ka dy faza të jetës, format ose fazat e zhvillimit. Këto forma janë shumë të ndryshme nga njëri-tjetri dhe pamja dhe fiziologjia dhe natyra e sjelljes, kështu që ato u ishin atribuar shumë gjatë llojeve të ndryshme të familjes së karkalecave.

Aktualisht, shkencëtarët perceptojnë të dyja format si të njëjtat specie.

· Faza e vetme e zhvillimit të insekteve

Një karkalec i vetëm ka një madhësi më të madhe, me ngjyrë të gjelbër të pasur të trupit të gjelbër, për të cilin ai mori pseudonimin "Filly Green". Kjo fazë e karkalecave është kryesisht e padëmshme, sepse insektet udhëheqin një mënyrë jetese të ulët aktive dhe kanë vetëm një detyrë vitale: të ruajnë popullsinë e insekteve të specieve të veta. Prandaj, ndërkohë që ka ushqim të mjaftueshëm dhe çdo gjë në jetën e karkalecave zhvillohet në mënyrë të sigurt, filly vë vezë, duke lindur llojin e saj të gjelbër fillies. Por sapo ushqimi të bëhet i papërshtatshëm (zakonisht ndodh në vitet e thata), karkaleci fillon të shtrijë në mënyrë aktive vezët, ADN-ja e së cilës përmban një program kërkimi ushqimor "hiking" dhe dendësia e larvat fillon të rritet në një progresion aritmetik. Së shpejti ata fillojnë tranzicionin në fazën e dytë (tufë) të zhvillimit.

· Faza e tufës së zhvillimit të insekteve

Faza e karkalecave është jashtëzakonisht e rrezikshme. Në këtë fazë, insekti bëhet më i ngopur dhe trupi i nënshtrohet metamorfozës. Imago bëhet më i përshtatshëm për fluturimin afatgjatë, dhe kështu filly kthehet në një karkalec.


Insektet e rritura të fazës së zakonshme fillojnë të zhduken në tufa të dendura kur shumëfishohen.

Entomologët e shkencëtarëve kryen një eksperiment kurioz, në të cilin disa pasqyra ishin vendosur para femrës së banimit të filly gjelbër. Së shpejti, duke u përplasur vazhdimisht në reflektimet e saj dhe duke u ndeshur me ta, femra filloi të vendoste vezë me një jetë nomade të programuar në to. Siç doli më vonë, filly gjelbër kthehet në një karkalec të fazës së bagëtisë për shkak të një mungese banale të proteinave, e cila prodhon një femër për të rritur në mënyrë dramatike popullatën e individëve fluturues.

Në vitet me ushqim të bollshëm dhe kushte të moderuara të motit pa luhatje të konsiderueshme të temperaturës, individët e vetëm nuk shkaktojnë dëm të veçantë për bimët, prandaj vetëm frutat e lindjes dhe zhvillimi i insekteve duhet të kenë frikë.

riprodhim

Me fillimin e motit të parë të ftohtë (zakonisht në tetor), karkaleca vdes, por para se ajo vendos vezët e saj për dimërim, duke krijuar kapsula veze ose kapsula (masoneri) në të cilën ai vendos nga pesëdhjetë në njëqind vezë. Kapsula është bërë nga gjëndra e femrës dhe ka pamjen e një lëngu të shkumëzuar, i cili, kur solidified, bëhet një mburojë e besueshme për vezët, falë të cilit ata nuk ngrijnë.

Gjatë verës, një femër lindi një deri tre breza insektesh.

Në pranverë, me ngrohjen e tokës së vezëve shfaqen larva të bardha, të cilat shpejtojnë shpejt dhe fillojnë të ushqehen me vegjetacion. Për rreth një muaj, nganjëherë pak më shumë, larva e insekteve kalon nëpër pesë faza të zhvillimit (mosha) deri sa të kthehet në një insekt të rritur.

Riprodhimi masiv i karkalecave të fazës së tufës lidhet drejtpërdrejt me kushtet e motit. Duke u përpjekur për të ruajtur ekuilibrin e ujit dhe proteinave në trup, tufat duhet vazhdimisht të ushqehen, kështu që lëviz vazhdimisht në kërkim të ushqimit të freskët.

Mungesa e proteinave kthen një pjesë të kolonive të insekteve në grabitqarët dhe kështu ndarjen e tufës në dy grupe. Një pjesë, duke u larguar nga shokët, është në kërkim të ushqimit, duke qenë në kërkim të vazhdueshëm për vegjetacion të ri dhe pjesa tjetër është në këtë kohë duke plotësuar rezervat e proteinave, duke ngrënë, duke përfshirë edhe të afërmit e saj.

Kontrolli i dëmtuesve

Ngjarjet agroteknike

Një mjet parandalues ​​për parandalimin e karkalecave (në ato zona ku ekziston një probabilitet i lartë i një pushtimi masiv të insekteve të dëmshme) kërkon përpunim të kujdesshëm dhe të thellë (lërim) të tokës, që shkatërron kapsulat me vezë.


Në pranverë rekomandohet të bëhet një pikëllim i thellë i tokës, i cili shkatërron masonerinë që u formua pas lërimit.

Metodat e kontrollit kimik


Mbrojtja efektive e mbjelljeve me voracity të paprecedent dhe karkaleca masive është e mundur vetëm me përdorimin e metodave kimike të mbrojtjes së bimëve.

Me një përqendrim masiv të larvatave të karkalecave në një zonë, aplikoni kimikate toksike me një periudhë të vlefshmërisë së paku tridhjetë ditësh. Për trajtimin dhe shkatërrimin e insekteve marrin droga të tilla si "Karate", "Confidor", "Image", por është e mundur që të përdoren helmet në mënyrë efektive për të luftuar kolonën e patates Kolorado.

Një rezultat i mirë është treguar nga droga sistematike "Clotiamet EDC", e cila siguron mbrojtje të besueshme kundër karkalecave për tre javë. Ky helm është i mirë, sepse mund të përdoret në mënyrë efektive në një përzierje tank me mikrofertilizers të tjerë, produkte të mbrojtjes së bimëve dhe stimuluesve të rritjes së bimëve, por është e nevojshme që së pari të kryhet një test për pajtueshmërinë me kimikatet e tjera.

Shkatërroni efektivisht karkalecat (si larvat dhe insektet e rritura) droga të tilla si "Gladiator" dhe "Damilin". Insekticid "Damilin" ka një efekt negativ në larvat, duke ngadalësuar zhvillimin e tyre dhe duke prishur kohën e formimit të cipenit të trupit, si rezultat i të cilit vdesin insektet.

Një avantazh i madh i drogës është toksiciteti i ulët i saj.

Современные строительные технологии Геология, города и строительство © Все права сохранены.